7 Kebaikan Buah Tembikai Semasa Mengandung

Tempoh 9 bulan 10 hari hamil adalah tempoh yang terindah buat bakal-bakal ibu. Salah satu nasihat yang paling biasa yang anda dengar ialah “Makan buah-buahan dengan kerap.” Walau bagaimanapun, terdapat banyak buah-buahan yang dapat dan tidak boleh dimakan selama kehamilan.

Buah tembikai juga menjadi kegemaran semua peringkat umur termasuklah buat ibu mengandung. Buah ini kaya dengan vitamin A, C, B6, magnesium dan potassium yang baik untuk pencernaan, tambah pula dengan sifatnya yang sejuk.

Jom ketahui kebaikan buah tembikai:

  • Dapat mengurangkan bengkak pada kaki dan tangan

Tembikai mengandungi kandungan air yang tinggi, ia mampu mengurangkan penyumbatan pada urat dan otot dan dengan itu ia sangat membantu mencegah edema.

  • Mengurangkan mabuk mengandung

Buah ini boleh dimakan pada waktu pagi, ia memberikan permulaan yang sangat menyegarkan, menenangkan dan ringan. Anda boleh memulakan pagi anda dengan segelas jus tembikai.

  • Menghalang dehidrasi

Semua wanita hamil dinasihatkan untuk minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Dehidrasi boleh menyebabkan pengecutan pramatang dan menyebabkan kelahiran pramatang. Semangka mengandung lebih daripada 90% air dan memakannya adalah cara yang baik untuk terus terhidrasi.

Advertisement
7 Kebaikan Buah Tembikai Semasa Mengandung 1
  • Mengurangkan kekejangan otot

Semasa kehamilan, tubuh wanita mengalami pelbagai perubahan. Berat badan anda akan bertambah dan hormon menyebabkan otot dan tulang menjadi sakit. Dengan mengambil buah ini, ia  membantu badan mengatasi perubahan ini dan mengurangkan kekejangan otot.

  • Meningkatkan imunisasi

Buah ini mengandungi lycopene, antioksidan yang bertanggungjawab untuk mengurangkan peluang pra-eklampsia sebanyak 50 peratus. Ia juga memainkan peranan yang penting dalam membina imuniti anda yang terjejas semasa kehamilan.

  • Merawat sembelit

Buah ini dipercayai boleh membersihkan pergerakan usus anda yang terganggu. Ia sangat kaya dengan memudahkan anda membuang air besar, dan kandungan airnya membantu membersihkan laluan, seterusnya menjadikan tekanan untuk perut.

  • Menyokong pembentukan tulang bayi

Tembikai juga sangat tinggi dalam kalsium dan kalium, mineral yang membantu menyokong  pembentukan tulang yang betul pada bayi dalam kandungan.

Terdapat pelbagai khasiat dengan pengambilan buah tembikai ini, jadi teruskan mengamalkan pemakanan yang sihat untuk membantu anda sepanjang tempoh mengandung dan juga membantu perkembangan si manja anda.

7 Kebaikan Buah Tembikai Semasa Mengandung 2