7 Sebab Anda Perlu Memakai Pelindung Matahari

Ramai masyarakat diluar sana yang mempunyai masalah kulit. Disebabkan negara Malaysia adalah panas, anda hendaklah memakai pelindung matahari bagi melindungi kulit anda daripada sinaran matahari yang berlebihan. Perkara ini tidak terhad kepada mana-mana jantina. Pelindung matahari ini hendaklah dipakai bagi kedua-dua jantina bagi semua peringkat umur dari kanak-kanak kepada orang dewasa.

Ramai diantara anda yang tidak mempunyai pendedahan mengenai penggunaan pelindung matahari. Jadi, mari ketahui 7 sebab anda perlu memakai pelindung matahari setiap hari:

  • Menghalang sinaran ultraviolet (UV) yang berbahaya.

Lapisan ozon matahari secara berterusan telah menyebabkan kita menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kesan daripada sinaran matahari yang berbahaya. Walaupun sinaran matahari mengandungi Vitamin D untuk keperluan harian anda, namun ia tidak bermaksud bahawa anda harus meletakkan risiko kesihatan anda dibawah sinaran cahaya matahari.

  • Mengelakkan penuaan pramatang.

Ramai wanita yang mahu mempunyai kulit yang kelihatan muda, berseri, dan sihat. Penggunaan pelindung matahari ini penting untuk melindungi kulit anda bagi menggelakkan tanda-tanda penuaan, seperti kedutan dan garis halus.

  • Mengurangkan risiko kanser kulit.

Memakai pelindung matahari setiap hari dapat melindungi kulit anda dari risiko pelbagai jenis kanser kulit, terutamanya, melanoma. Ini adalah jenis kanser kulit yang paling teruk, yang boleh mengancam nyawa wanita, terutamanya mereka yang berumur 20-an.

  • Mengelakkan kulit terbakar.

Jika kulit anda terbakar, hal ini akan melemahkan kulit anda, dan  menjadikannya lebih lebam. Kulit anda mungkin mengalami serangan berulang, bengkak, kemerahan, dan gatal-gatal. Dan ini datang dari pengaruh sinar UVB. Perkara ini juga boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

Advertisement
  • Meningkatkan kesihatan kulit.

Protein dalam kulit adalah sangat penting, seperti kolagen, keratin, dan elastin yang dilindungi oleh pelindung matahari. Protein yang diperlukan adalah untuk menjaga kulit anda supaya licin dan sihat. Pastikan pelindung matahari yang anda pakai mempunyai oksida titanium di dalamnya untuk membantu menjaga kulit anda.

  • Pilihlah pelindung matahari yang sesuai dengan kulit anda.

Di pasaran terdapat pelbagai bentuk produk pelindung matahari yang ditawarkan, dan ada juga yang berfungsi sebagai krim dengan kadar harga yang berpatutan.. Anda hanya perlu pakainya selepas memakai toner atau pelembap muka. Sekiranya anda mempunyai kulit kering atau kulit sensitif, pastikan anda memakai semula lapisan pelindung matahari tersebut untuk memastikan keselamatan kulit anda dalam keadaan baik.

  • Bersifat kalis air.

Kebanyakan pelindung matahari atau blok matahari yang terdapat hari ini adalah kalis air. Ini membolehkan anda menggunakannya ketika mandi manda di pantai atau kolam renang tanpa membakar kulit anda.

Pastikan anda memilih pelindung matahari yang sesuai dengan kulit anda kerana setiap individu mempunyai jenis kulit yang berbeza seperti kulit berminyak, kulit kering dan lain-lain. Semoga bermanfaat.