Adakah Muzik Bagus Untuk Bayi?

Mendengarkan muzik membantu bayi anda berkembang dengan cara yang mungkin. Persekitaran muzik yang sensori yang menarik dapat menyumbang kepada pembangunan kognitif dan deria kanak-kanak.

Bayi lebih suka akan lagu, irama dan muzik seperti juga kanak-kanak dan orang dewasa. Hal ini kerana ia sangat menberi manfaat kepada persekitarannya. Kajian terbaru mendapati bahawa muzik dapat mempengaruhi perkembangan fizikal, emosi, dan intelektual bayi dan kanak-kanak bagi memperkuatkan perkembangan kognitif dan deria.

Ketahui 6 kebaikan muzik kepada bayi, melalui aspek-aspek tersebut:

  1. Lebih kreativiti. Dengan penggunaan muzik untuk bayi, mereka akan menjadi lebih kreatif apabila meningkat dewasa. Kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang bermur 3-4 tahun yang mempunyai pendidikan muzik menunjukkan keputusan yang cemerlang berbanding kana-kanak yang tidak mengikut kelas pendidikan muzik.
  2. Menguatkan daya ingatan. Bayi dapat menggunakan muzik untuk membantu mereka mengingat perkara yang mereka pelajari. Kajian mendapati bahawa muzik dapat memberi kesan yang positif kepada proses pembelajaran dan membantu menguatkan daya ingatan mereka.
  3. Mengukuhkan daya pendengaran. Satu kajian terhadap kanak-kanak menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi kelas pembelajaran piano mempunyai kadar kejayaan yang lebih baik sebanyak 34% dalam menyelesaikan teka-teki berbanding kanak-kanak yang diberikan pelajaran komputer pada masa yang sama.
  4. Lebih memahami konsep matematik. Satu kajian mendapati bahawa graduan pertama yang diberi arahan muzik intensif menunjukkan kemajuan yang lebih banyak dalam matematik daripada rakan sekelas yang telah menerima pendidikan muzik yang standard. Para saintis percaya bahawa hubungan antara muzik dan matematik sebahagiannya berkaitan dengan fakta bahawa muzik membantu kanak-kanak memahami konsep matematik
  5. Meningkatkan pemahaman bahasa. Dengan mendengar muzik, ia akan menyumbang perkembangan kanak-kanak yang banyak dan akan mengembangkan keupayaan untuk mendapat data pendengaran dan mengasah pendengaran bayi anda ingatan.
  6. Emosi lebih tenang. Muzik boleh mempengaruhi emosi bayi. Dengan mendengar muzik klasik yang ekspresif, bayi dapat mengasah kemampuan mereka untuk mengesan perasaan dan emosi orang lain, sambil membangun kesedaran tentang proses dalaman mereka sendiri melalui perasaan yang ditimbulkan oleh muzik terutamanya melalui ibu si bayi.

Jadi, bagi ibu yang mengandung, anda boleh mula mengajar bayi anda sejak dalam kandungan lagi untuk mendengar muzik. Anda boleh pilih genre muzik yang menenangkan buat anda dan si manja kerana ia akan memberi banyak manfaat kepada bayi anda selepas lahir kelak. Semoga bermanfaat.

Adakah Muzik Bagus Untuk Bayi? 1