Makanan Terbaik Membantu Kanak-kanak Membesar Lebih Tinggi

Untuk pengetahuan anda, 80% daripada genetik individu yang mempengaruhi ketinggian anda. Manakala, 20% adalah bergantungm kepada faktor lain sperti pemakanan dan gaya hidup.  Kanak-kanak memerlukan nutrisi yang seimbang bagi memastikan pertumbuhan ketinggian mereka.

Dalam artikel ini, terdapat senarai makanan yang boleh membantu perkembangan fizikal keseluruhan anak anda, bagi merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan, membantu pertumbuhan tulang dan membesar lebih tinggi.

  • Telur

Telur adalah sumber protein, riboflavin, biotin, dan besi yang luar biasa. Protein membantu dalam pertumbuhan dan perkembangan sel. Putih telur adalah sumber protein yang utama. Pastikan untuk memasukkan telur hampir setiap hari dalam hidangan anak anda. Mempunyai omelet yang lazat atau telur rebus untuk sarapan pagi adalah cara yang baik untuk memulakan hari mereka dan memastikan mereka mendapat protein.

  • Susu

Susu mengandungi kalsium dan protein, yang membantu pertumbuhan tulang dan juga mengembangkan kekuatan. Produk tenusu lain seperti keju, yogurt, curd, dan keju cottage mempunyai kandungan kalsium dan vitamin, yang penting untuk mineralisasi tulang pada kanak-kanak. Pastikan anak anda minum susu setiap hari atau buat hidangan yang dipenuhi dengan kebaikan susu.

  • Ayam

Daging ayam adalah sumber protein yang baik, ia juga mengandungi vitamin B (terutamanya thiamin, Vitamin B6, dan asid pantothenic). Kajian mengenai pertumbuhan fizikal anak-anak muda yang berpendapatan rendah menunjukkan bahawa protein yang berkualiti diperlukan untuk mempercepat pertumbuhan anak-anak. Anda boleh mencuba resipi yang berbeza dengan memasukkan daging ayam bagi meningkatkan pengambilan protein anak anda.

  • Lobak

Lobak merah kaya dengan beta-karotena, yang ditukar oleh badan kepada vitamin A . Menambah lobak mentah untuk diet membantu badan menyerap kalsium dengan lebih cekap, yang mempengaruhi penyerapan tulang dan menjadikannya lebih sihat. Tambah lobak mentah ke dalam salad atau jus lobak segar untuk anak-anak anda.

Advertisement
  • Buah-buahan

Buah-buahan kaya dengan vitamin dan mineral, mikronutrien penting yang meningkatkan imuniti dan mempercepat pertumbuhan dan pembangunan. Buatkan tabiat untuk memberikan anak anda 1-2 hidangan buah setiap hari. Anda juga boleh menambahnya kepada bijirin untuk menjadikannya berwarna-warni dan lazat. Termasuk pelbagai jenis buah-buahan setiap hari untuk memenuhi keperluan harian.

  • Sayur-sayuran

Sayur-sayuran yang berdaun hijau bukan sahaja memberikan kekuatan kepada anak-anak anda tetapi ia juga membekalkan kalsium yang baik. Kalsium dalam sayur-sayuran berdaun seperti kubis Cina dan brokoli dapat mengimbangi penyerapan tulang (memecahkan tisu dalam tulang untuk melepaskan galian) dan pemendapan (membina tisu dalam tulang oleh pemendapan mineral), yang berbeza mengikut umur.

  • Yogurt

Yogurt adalah nutrien-padat dan sumber protein, kalsium, vitamin D, andzinc yang baik. Satu kajian mencadangkan korelasi positif antara pengambilan dan pertumbuhan probiotik dan perkembangan kanak-kanak yang kurang berkhasiat. Jika anak-anak anda bukan peminat yogurt, mendapatkan mereka untuk makan yogurt kerana ia kaya dengan protein, kalsium, dan vitamin D.

Akhir sekali, berikut adalah pemakanan yang seimbang dan gaya hidup yang sihat yang dapat membantu meningkatkan kesihatan dan pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan kanak-kanak anda untuk menjadi lebih tinggi.

Arsenic , bismuth and gold poisoning. cialis price in south africa Furthermore, imaging may be used.