Kemurungan Postpartum

Apakah kemurungan postpartum?

Kemurungan postpartum, biasanya disebabkan oleh faktor fizikal dan psikologi selepas kanak-kanak dilahirkan. Gejala kemurungan postpartum adalah terutamanya ketegangan, keraguan, rasa bersalah, ketakutan, dan sebagainya. Sesetengah wanita yang mengalami gejala yang teruk mempunyai pemikiran atau kelakuan yang melampau seperti putus asa, melarikan diri dari rumah, mencederakan kanak-kanak atau bunuh diri.

Ketahui 9 langkah untuk mencegah kemurungan postpartum:

  • Sibukkan diri

Anda boleh cuba sibukkan diri anda dengan membaca buku, menonton tv, dan lain-lain, bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran, seperti memberi makan, mandi, menukar lampin, membawa bayi, dan sebagainya. Pada masa yang sama, kita mesti mempunyai sedikit pemahaman mengenai peraturan pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak, pencegahan kesakitan yang biasa dan langkah berjaga-jaga keselamatan, dan bersedia untuk kemalangan.

  • Persediaan diri dan pengetahuan

Semasa mengandung, berjumpa doktor anda bersama suami anda. Anda juga boleh cuba membaca buku berkaitan kehamilan atau pergi ke sekolah wanita hamil untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kemurungan postpartum. Persediaan diri amat penting, bagi menggelakkan kemurungan postpartum yang mealmpau.

  • Lakukan senaman ringkas

Wanita hamil yang sering duduk di pejabat, adalah lebih baik untuk mengambil bahagian dalam senaman aerobik yang sesuai setiap hari, untuk memudahakan proses bersalin, dan meingkatkan kecergasan fizikal anda untuk menjaga bayi selepas bersalin.

Advertisement
  • Rehat secukupnya

Tidur dan istirahat secukupnya selepas melahirkan anak. Cuba laraskan masa tidur anda mengikut waktu tidur bayi supaya anda mendapat rehat yang secukupnya. Mengantuk yang berlebihan akan memberi kesan kepada mereka yang baru bergelar ibu. Anda perlu menghindari daripada pelbagai rangsangan mental, terutamanya isu sensitif, seperti jantina, pemulihan bentuk badan, dan peningkatan beban kewangan.

  • Kenal pasti peranan ibu

Anda perlu kenal pasti peranan seorang ibu dalam aspek penjagaan, kasih sayang, sentuhan bayi, cuba berkomunikasi dengan mereka, dan penyusuan bayi. Perkara ini penting bagi mengukuhkan perassan kasih dan sayang antara ibu dan bayi anda.

  • Lakukan aktiviti yang menenangkan anda

Lakukan aktiviti yang menenangkan selepas bersalin, terutamanya semasa anda mengalami tekanan perasaan atau kemurungan. Adalah lebih baik memilih sukan yang boleh anda dedahkan, kerana ini akan membantu melepaskan emosi yang buruk dan menyemai semangat anda.

  • Suami bantu dalam menjaga bayi dan membuat kerja rumah

Para suami hendaklah membantu isteri dalam menjaga bayi seperti mandikan bayi dan menukar lampin pada waktu malam. Selain itu, tunjukkan sokongan kasih sayang, hargai dan sentiasa berada disamping isteri anda kerana mereka telah bertarung nyawa semasa bersalin.  

  • Suami perlu peka dengan perubahan emosi isteri

Anda lebih mengenali sikap, perbuatan dan segala hal berkaitan isteri anda. Jika isteri anda mula menunjukan perubahan emosi, para suami hendaklah peka. Apabila isteri menunjukkan emosi yang tidak stabil, suami memberi perhatian, sokongan, dan pemahaman, bagi menggelakan daripada berlaku pertengkaran atau gangguan emosi.

  • Elakkan mengunci diri didalam rumah

Perkara ini akan menimbulkan kebosanan dan anda akan cendurung untuk overthinking. Anda boleh cuba mengambil udara segar di luar rumah bersama bayi dengan bersiar-siar di halaman rumah dan menikmati keindahan alam.